Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Θέσπιση ωρομίσθιας οικονομικής αποζημίωσης.

Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας  (Σύνταγμα, άρθρο 22)

Παρά την Συνταγματική προσταγή και τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, συνεχίζεται συστηματικά και αβίαστα η απλήρωτη υπερωριακή εργασία του Αστυνομικού προσωπικού. Η εύκολη λύση σε κάθε περίπτωση είναι η εκμετάλλευση των Αστυνομικών κάθε βαθμού, παρά ο ορθός και ίσως επίπονος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των παρουσιαζόμενων υπηρεσιακών αναγκών.
Θεωρούμε πως θα πρέπει άμεσα να θωρακισθεί το υπάρχων νομικό καθεστώς που αφορά τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και να προστατευθούν οι συνάδελφοι μας.
Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:
α) Πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος και ιδιαίτερα της παρ. 4, του αρθ. 1, του Π.Δ. 394/2001, που αναφέρει πως "σε κάθε περίπτωση ο επιπλέον χρόνος υπολογίζε­ται στη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης" .
β) Θέσπιση ενιαίας (ανεξαρτήτου βαθμού) ωρομίσθιας οικονομικής αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση πέραν του προβλεπόμενου από το Π.Δ. 394/2001 για τον χρόνο εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις υπερωριακές υπερβάσεις του πενθημέρου για να πάψουμε να βλέπουμε φαινόμενα ίσης αμοιβής πενθημέρου τόσο για τα 4ωρα κάποιων, όσο και για τα 12ωρα κάποιων άλλων.
γ) Λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση, θέσπιση χαμηλών και παράλληλα αυστηρών ορίων υπερωριών ανά υπηρεσία (Δνση ή Υποδ/νση) στην τήρηση των οποίων δεν θα τίθενται εξαιρέσεις και η τυχόν υπέρβαση τους θα καθιστά υπόλογους όσους ευθύνονται για αυτήν. 
- Είμαστε πεπεισμένοι πως η υλοποίηση των προτάσεων μας θα συμβάλλει στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας και για τον λόγο αυτό καλούμε την Ένωση Αξιωματικών Κ.Μακεδονίας και την ΠΟΑΞΙΑ, να την υιοθετήσουν και να την προωθήσουν προς εφαρμογή της.

ΝΕΣΠΑΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου